Jedną z najdawniej odkrytych witamin jest witamina A. Ma ona wiele zastosowań w naszym organizmie. Po pierwsze, jest współodpowiedzialna za odbieranie bodźców wzrokowych w siatkówce oka, tak więc jej niedobór może spowodować problemy ze wzrokiem. Drugą ważną funkcją jest uczestniczenie w funkcjonowaniu tkanki nabłonkowej oraz w prawidłowym funkcjonowaniu tkanki kostnej. Warto także wspomnieć o skutkach jej niedoboru. Pierwszym będzie kurza ślepota, następnie wyróżnić złe samopoczucie, a także łuszczycę i wypadanie włosów. Warto wiedzieć także, iż witaminą A można się zatruć. Zbyt duża dawka tej witaminy może doprowadzić nawet do śmierci. Taka dawka występuje na przykład w wątrobie niedźwiedzia polarnego. Jednak żeby doprowadzić do takiego stanu, należy spożywać ją przez długi czas w dużych ilościach, co zdarza się niezwykle rzadko. Gdzie jeszcze znaleźć można witaminę A? Przede wszystkim w niektórych pokarmach, do których zaliczymy między innymi wątróbkę. Witamina A występuje też w warzywach, takich jak marchew, brokuły, szpinak, kapusta.