Uwielbiasz piec ciasta? Jesteś prawdziwym łasuchem, który lubi eksperymentować w kuchni? A może zbliżają się urodziny kogoś bliskiego i chcesz oczarować solenizanta wyjątkowym, słodkim podarunkiem? Sprawdź, jak samodzielnie przygotować tort z modnym motywem galaxy!
,
Motyw galaxy cieszył się sporym uznaniem przez kilka sezonów. Kosmiczne akcenty pojawiały się na zarówno na ubraniach, dodatkach, jak i domowych dekoracjach. Motyw kosmosu stał się na tyle popularny, że pojawił się także w słodkiej formie, będąc nie lada gratką dla wszystkich łasuchów. Jak przygotować tort galaxy?
Bez wątpienia przygotowanie zjawiskowego tortu jest sporym wyzwaniem. Jeśli jednak chcesz zachwycić zaproszonych gości, a pieczenie jest Twoją pasją, warto pokusić się o przygotowanie kosmicznego tortu.
Do przygotowania ciasta będą potrzebne następujące składniki:
- 250g masła bez soli
- 200g ciemnej czekolady (min. 70% zawartości kakao)
- 350g trzcinowego cukru pudru
- 200g mąki pszennej typ 450
- 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- ½ łyżeczki soli
- 4 duże jajka
- 300ml kwaśnej śmietany
- 100ml mocnej kawy
Pierwszym etapem przygotowania ciasta jest oddzielenie składników suchych od mokrych. W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier, sól i sodę oczyszczoną. W osobnej misce wymieszaj jajka wraz ze śmietaną. Powstałą masę dodaj do miski z suchymi składnikami, dokładnie mieszając, by nie powstały grudki.
Czekoladę rozpuść z dodatkiem masła, odstaw do pełnego ostygnięcia, regularnie mieszając. Gdy mieszanka będzie zimna, wlej ją do wcześniej przygotowanej masy. Kolejno dodaj kawę i dokładnie wymieszaj, by składniki odpowiednio się połączyły. Powstałe ciasto przelej do nasmarowanych wcześniej margaryną dwóch tortownic o średnicy 20cm, następnie piecz przez ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni.
Kolejnym krokiem będzie przygotowanie kremu. W tym celu wymieszaj ze sobą 1 puszkę (400g) masy krówkowej, 250g drobno posiekanych cukierków Mars i 1 łyżeczkę soli morskiej. Gdy ciasto ostygnie, przekrój je na 2 części. Powstały krem przełóż przez partię ciasta, wierzch tortu powinien być bez masy.
Następnie czas przygotować polewę. Za pomocą miksera utrzyj na gładką masę 400g masła bez soli (w temperaturze pokojowej), 800g cukru pudru, 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii. Następnie dodaj 4 łyżki mleka pełnotłustego, wymieszaj. Gotową polewę rozsmaruj na całym torcie, nie zużyj jednak całego kremu.
Aby uzyskać kosmiczny efekt, rozdziel część kremu do czterech miseczek, następnie do każdej z nich dodaj kilka kropel barwnika spożywczego. Najlepszym kolorem będzie granat, zieleń, fiolet i czerń. Kolorowy krem nakładaj na wierzch tortu, następnie mieszaj odcienie, by powstał efekt galaxy.
Posyp wierzch tortu jadalnym brokatem, dodaj cukrowe białe i srebrne perełki. Kosmiczny tort gotowy!
Tak przygotowany deser bez wątpienia zachwyci każdego łasucha. Ciasto idealnie sprawdzi się jako słodki prezent dla najbliższych lub jako tort urodzinowy dla dziecka.