Różowa sól himalajska jest najzdrowszą i najczystszą forma soli występującą na ziemi. Wydobywana w wysokich partiach Himalajów krystaliczna odmiana jest także nazywana „królewską solą”. Dzięki drobnej strukturze bardzo łatwo się wchłania. Poza tym w posiada wszystkie niezbędne pierwiastki i mikroelementy. Co warte podkreślenia sól wydobywana z kopalni w Himalajach jest pochodzenia praoceanicznego. Przed miliony lat morska woda została wysuszona przez słonce i powstały ogromne złoża soli. Procesy geologiczne wyniosły tę sól na ogromne wysokości, a przez działanie wysokiego ciśnienia uzyskały krystaliczną strukturę. Różowa barwa jest uzależniona od koloru skał z których jest wydobywana. Im bardziej różowy odcień tym większa zawartość żelaza. Różowa sól jest nieskażona żadnymi metalami ciężkimi, jak na przykład sól morska. jest wydobywana z głębokości 400-600 metrów i nie jest wybielana, lecz tylko płukana. Może być przeznaczona do celów spożywczych, kosmetycznych, kąpieli odmładzających czy nawilżających czy zdrowotnych.