siemie lniane

Siemię lniane są to malutkie nasiona lnu o właściwościach zdrowotnych i odżywczych dla ludzkiego organizmu. Może mieć on dobroczynny wpływ na nasz organizm i przede wszystkim powinny stosować go osoby, które zmagają się z dolegliwościami przewodu pokarmowego. Pomaga również w walce ze zbędnymi kilogramami, a więc o jego wykorzystaniu powinny pomyśleć osoby się odchudzające. Dodatkowo wspomaga również regulację błony śluzowej wątroby.

Jakie właściwości?

Spożywanie siemienia lnianego sprawia, że stabilizuje się nam poziom cholesterolu we krwi. Dzięki temu możemy pozbyć się zbędnych kilogramów. Warto również wiedzieć, że siemię lniane ma duży wpływ na metabolizm, ponieważ nie tylko go przyśpiesza, ale również wpływa na proces trawienia poprzez pobudzenie do pracy kosmyków jelitowych. Siemię lniane sprawia, że czujemy sytość. Dzięki temu rezygnujemy z większych porcji jedzenia. Wiąże się to z tym, że przestajemy podjadać między posiłkami. Jest jednym spośród roślinnych źródeł kwasów tłuszczowych Omega-3.  Kwasy te wpływają na zdrowie układu krążenia i trawiennego, oraz zmniejszają stany zapalne i redukują ryzyko miażdżycy. Maja również bardzo dobry wpływ na stan włosów, skóry oraz paznokci. Stosując regularnie siemię lniane bogate w kwasy Omega-3 można poprawić kondycję swojego serca, mózgu, a nawet pamięć.

właściwości siemienia lnianego na nasze zdrowie

Antidotum na zaparcia

Za zaparcia winić możemy wiele czynników, między innymi stres. Siemię lniane, zawiera dużo błonnika, które zmniejsza zaparcia i poprawa przemianę materii. Błonnik działa w ten sposób, że wchłania wodę, które znajduje się w przewodzie pokarmowym, który zwiększa objętość, co prowadzi do zwiększenia objętości kału. Tak napęczniały kał wraz z ziarnami naciskają na ściany jelit. Naciski te sprawiają, że wypróżnienie jest szybsze i częstsze.

Jak stosować len?

Siemię lniane nabyć można nie tylko w postaci całych ziaren, ale również tych mielonych. Warto również wiedzieć, że z mielonego siemienia lnianego składniki odżywcze są o wiele lepiej przyswajane da organizmu. Dlatego właśnie należy je mielić bezpośrednio przed spożyciem, tylko wtedy będą one miały odpowiednie właściwości. Jeśli kupimy siemię w postaci zmielonych ziaren i w taki sposób będziemy je trzymać, to z czasem zawarty w nim tłuszcz się utleni, czyli straci to co jest w nim najważniejsze.

Bardzo dobrze sprawdzi się na śniadanie. Jeśli zaczynamy dzień od zjedzenia musli, to możemy dodać do niego 2 płaskie łyżeczki siemienia lnianego i zalać ciepłym mlekiem. Pod wpływem ciepła nasiona te napęcznieją, co da nam uczucie sytości. Siemię lniane można również dodawać do picia. Na przykład wystarczy, że dodamy około 2-3 łyżeczek do naszego napoju i przygotujemy napar w taki sam sposób jak herbatę. Możemy tez przykryć nasz napar talerzykiem co na pewno przyspieszy jego zaparzenie. Siemię lniane możemy także dodawać do owsianek, koktajli, sałatek, a nawet jogurtów.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here