Nie trzeba wiele zachodu, aby przygotować niesamowicie smaczną i bogatą w wartościowe dla organizmu składniki sałatkę. Jest to jeden ze zdrowszych posiłków, które warto uwzględniać w swojej diecie na stałe, serwując rozmaite surówki i kombinacje wielorakich ingredientów zarówno na śniadania, jak i obiady czy kolacje. By jednak klasyczna sałatka miała lepszy smak, trzeba przygotować ją z zastosowaniem pomysłowego dressingu. Kilka propozycji znajdziesz poniżej.
Sałatki są bogactwem rozmaitych wartości, jakie warto regularnie dostarczać naszemu organizmowi, ale także znakomicie sprawdzają się jako danie na letnie dni, gdy na zewnątrz panują wysokie temperatury powietrza i generalnie nie chce się szczególnie jeść. Nawet jeśli głodu nie odczuwasz, i tak trzeba uzupełniać braki witaminowo-mineralne i nie robić sobie za dużych przerw w jedzeniu czy głodówek.
To bowiem źle odbije się na organizmie, zatem na mniejszy apetyt sałatka będzie w sam raz, tym bardziej jeżeli będzie z odpowiednim dressingiem.
Dressing na słodko
Wykorzystujemy miód – 1,5 łyżeczki, ¾ łyżeczki drobno posiekanego czosnku, który możemy także przecisnąć przez praskę, 3 łyżki stołowe soku z cytryny, 6 stołowych łyżek dobrej jakości oliwy z oliwek, 1,5 łyżki musztardy na przykład francuskiej. Dla lubiących koperek, koperek może być nutą urozmaicenia w naszym dressingu.
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy w miseczce i polewamy tak przygotowanym sosem naszą sałatkę. Również słodkim dodatkiem będzie dressing z syropem klonowym w roli głównej. Zaczerpnięty od Kanadyjczyków przysmak idealnie nadaje się do codziennego spożywania, na przykład w sałatkach, ponieważ jest pełen wartości odżywczych. Badania naukowe wykazały, że w syropie klonowym znajdują się liczne właściwości antyrakowe. Dodatkowo jest on przepyszny, słodziutki i na dressing nadaje się idealnie.
By przygotować z niego oryginalny sos, dodajemy cztery łyżki oliwy z oliwek, dwie łyżki octu balsamicznego, półtorej łyżki syropy klonowego. Wszystko mieszamy, na przykład trzepaczką kuchenną, a na koniec możemy dać także odrobinę pieprzu lub soli.
Dressing oryginalny w smaku
Niecodzienne, bo zaczerpnięte z azjatyckiej kuchni dressingi bazują natomiast na mieszance syropu z agawy oraz oleju z pestek winogron, sosie sojowym na przykład sosie tamari, occie balsamicznym.
By poczuć zupełnie nowe doznania smakowe, wykorzystujemy następujące proporcje wyżej wspomnianych ingredientów- 5 łyżek oleju z pestek winogron, 3 łyżki octu balsamicznego, 3 łyżki sosu sojowego, 1.5 łyżki syropu z agawy.
Wszystko dokładnie mieszamy i dodajemy do dań pikantnych. Również bardzo oryginalny posmak da dressing sezamowy, do przygotowania którego potrzebujemy trzy łyżki oleju sezamowego, trzy łyżki nasion sezamu, siedem łyżek cytrusowego sosu ponzu, trzy łyżki cukru i dwie łyżeczki sosu sojowego.
Zanim przystąpisz do zrobienia dressingu, koniecznie rozgnieć nasiona sezamu w moździerzu. Tak powstały drobny proszek wsyp do słoika i wtedy zacznij dodawać pozostałe składniki.