Impreza urodzinowa, Sylwester czy celebracja innego wydarzenia – nie brakuje okazji do świętowania, które wymagają odpowiedniej oprawy. Przygotowanie eleganckiego spotkania to jednak nie lada wyzwanie. Szczególnie w kwestii menu, które powinno sprostać najbardziej wymagającym gustom. Podpowiadamy, o czym pamiętać przy organizacji przyjęcia i gdzie szukać kulinarnych inspiracji.

Ustal szczegóły

Bez względu na rodzaj przyjęcia, zanim przystąpisz do właściwej organizacji, przemyśl koncepcję samej imprezy. Dobry pomysł odgrywa kluczową rolę w powodzeniu każdego spotkania. Nie bez znaczenia jest miejsce, w którym zgromadzisz zaproszonych gości. Weź pod uwagę ilość miejsca w domu oraz warunki pogodowe, jeśli myślisz nad przyjęciem w ogrodzie. Zapewnij wszystkim odpowiednią liczbę miejsc siedzących i komfortowe warunki do kilkugodzinnego biesiadowania. By zrobić dobre wrażenie na gościach,zadbaj o dekorację przestrzeni. Jeśli organizujesz eleganckie przyjęcie, dobierz odpowiednie, spójne stylistycznie dodatki – obrusy, serwetki, kwiaty i inne, dzięki którym stworzysz pożądaną atmosferę. Nie zapomnij o eleganckiej zastawie stołowej, w której podasz przygotowane potrawy.

Zaplanuj menu

O imprezowym menu pomyśl znacznie wcześniej. Dzięki temu unikniesz pośpiechu bezpośrednio przed samym przyjęciem. Dobrze, by dania, które podasz gościom nie były ani zbyt standardowe ani przesadnie ekstrawaganckie. Nie każdy lubi przecież kulinarne eksperymenty. Staraj się, by wybrane dania były zaskakujące, a jednocześnie dość uniwersalne. Postaw na różnorodność i nie powielaj składników – jeśli przygotowujesz sałatkę z tuńczykiem, to nie podawaj jako danie główne tej samej ryby. Unikaj dań, które mogą powodować wzdęcia czy niestrawność. Spotkanie rozpocznij przystawką, nie zapominając, by po niej na stole pojawiło się choć jedno danie ciepłe. Doskonale sprawdzą się również słodkie i słone przekąski, po które goście mogą sięgać w trakcie uroczystości. Zadbaj o najmłodszych gości przyjęcia, przygotowując dla nich kilka osobnych pozycji w menu. Żadna elegancka impreza nie może obejść się bez słodkości. Spore pole do popisu da Ci samodzielne przygotowanie tortu, którego nie może zabraknąć na imprezie urodzinowej. Jako słodka przekąska świetnie sprawdzą się również elegancko dekorowane muffinki czekoladowe.

Szukaj inspiracji

Nie wiesz, jakie dania podać zaproszonym gościom, by zrobić na nich odpowiednie wrażenie? W poszukiwaniu kulinarnych inspiracji pomocny będzie Ci internet. Serwis kulinarny W kuchni z Wedlem pełen setek przepisów na różne dania to sprawdzony sposób, by skomponować łatwe i smaczne menu na eleganckie spotkanie.

Przeglądając serwis kulinarny stworzyliśmy dla Ciebie 3 przykładowe menu na wystawną imprezę. Sprawdź je!

Wariant 1

Zimna przystawka – kruche ciasteczka z pastą łososiową

Przystawka na ciepło – smażony ser camembert podawany z żurawiną

Zupa – krem z soczewicy z nutką kokosa

Danie główne –  krucha pierś z indyka zapiekana w cieście francuskim

Deser – czekoladowe tiramisu z pomarańczami

Wariant 2

Zimna przystawka – roladki z buraka nadziewane fetą i ogórkiem

Przystawka na ciepło – tarteletki ze szparagami

Zupa – krem z dyni z pianką z kakao

Danie główne – halibut pieczony w pietruszkowym pesto

Deser – suflet czekoladowy

Wariant 3

Zimna przystawka – pâté z drobiowych wątróbek

Przystawka na ciepło – pieczone gruszki z kozim serem i figami

Zupa – krem z białych warzyw z orzechami

Danie głównego – duszone polędwiczki w musie jabłkowo-cynamonowym

Deser – crème brûlée

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here