Procesy czyszczenia, mycia i dezynfekcji to podstawowe czynności pozwalające zachować odpowiednią higienę w lokalu gastronomicznym. Są jednym z kluczowych elementów Dobrych Praktyk Higienicznych i Produkcyjnych. Dzięki odpowiednim procedurom mycie i dezynfekcja pozwalają usunąć powstałe zanieczyszczenia oraz zniszczyć drobnoustroje zagrażające zdrowiu konsumentów.
Mycie
Proces mycia pozwala na pozbycie się resztek żywności oraz części drobnoustrojów. W zależności od potrzeb, mycie może być przeprowadzone ręcznie, przy użyciu detergentów oraz zmywaków lub szczotek, lub mechanicznie.
Do mycia mechanicznego używane są specjalistyczne urządzenia, takie jak zmywarki i parownice. Temu zabiegowi najczęściej poddawane są naczynia kuchenne oraz elementy urządzeń kuchennych, takie jak na przykład mieszadła miksera.
Elementy pionowe, takie jak na przykład ściany, czyści się za pomocą specjalnych środków pianowych lub żelowych, które następnie są spłukiwane pod bieżącą wodą.
Dezynfekcja
Etap dezynfekcji jest równie ważnym elementem, co mycie, ponieważ pozwala doprowadzić liczbę drobnoustrojów do ilości niezagrażającej zdrowiu konsumentów.
Metody dezynfekcji dzielą się na fizyczne, czyli najczęściej stosowana metoda termiczna (działanie wysokiej temperatury) oraz radiacyjna (działanie promieniowania UV), i chemiczne, które wymagają użycia środka dezynfekcyjnego. Środek ten może być rozprowadzony metodą natryskową, bądź poprzez zanurzenie, czyli immersję.
Dezynfekcja rąk
Szczególnym przypadkiem dezynfekcji jest dezynfekcja rąk. Instrukcja mycia i dezynfekcji rąk jest jednym z ważniejszych elementów GHP, czyli Dobrej Praktyki Higienicznej.
Ręce wymagają dezynfekcji w podobnych przypadkach jak ich mycie – po korzystaniu z toalety, dotykaniu twarzy, po obróbce wstępnej (na przykład obieraniu warzyw), po kontakcie z pieniędzmi, jajami przed ich naświetlaniem, brudnymi warzywami, przed i po spożywaniu posiłku, po wyrzucaniu śmieci czy po zakończeniu mycia i dezynfekcji urządzeń kuchennych.
Prawidłowa dezynfekcja rąk jest uzupełnieniem ich mycia i zapewnia pozbycie się z ich powierzchni większości drobnoustrojów, które w kontakcie z żywnością mogłyby zostać przeniesione na przygotowywane potrawy.
Artykuł powstał we współpracy ze specjalistami z E-hihiena24.pl