Gruszki to owoce, których wartości oraz wartości kaloryczne są nie do przecenienia. Gruszki, jako jedne z nielicznych owoców, zawierają jod – minerał korzystnie wpływający na działanie tarczycy. Także są skarbnicą boru – minerału poprawiającego pracę mózgu. Dodatkowo gruszki potrafią zapobiec udarowi mózgu oraz wzrostowi nadciśnienia. Gruszki to owoce, których wartości oraz wartości odżywcze są doceniane od wieków. Starożytni pili wywar z gruszek przy przeziębieniach, temperaturze oraz męczącym kaszlu. Z kolei pieczone owoce były skuteczne w chorobach trawiennych, a smażone używano na wzmocnienie. Jednak współcześni naukowcy polecają gruszki na poprawę pracy umysłu oraz tarczycy. Gruszki, jako jedne z nielicznych owoców, zawierają jod – minerał korzystnie oddziałujący na działanie tarczycy. Także na tle różnych owoców charakteryzują się zawartością boru – pierwiastka wspomagającego pracę szarych komórek i zwiększającego zdolności koncentracji. Bor hamuje także utratę wapnia z kości, w związku z tym gruszki, ale te dojrzałe, powinny spożywać osoby narażone na osteoporozę.
Gruszki – wartości
Gruszki średniej wielkości mają blisko 60 kalorii, czyli jak na owoc, kalorii w gruszce jest niezwykle mało. Dzięki niewielkiej ilości kalorii, gruszki można wykorzystywać w diecie odchudzającej. Spośród wszelkich elementów mineralnych gruszki mają najwięcej potasu. Gruszki bogate są natomiast również w: fosfor, wapń, magnez, sód, miedź, żelazo, bor i jod. Gruszki to cenne źródło kwasów owocowych – jabłkowego oraz cytrynowego – i cukrów, pektyny, błonnika oraz wyciągów eterycznych. Także gruszki mają również witaminy: A, B1, B2, B6, C oraz PP, więc winna być popularnym składnikiem odpowiedniej kuracji. W miarę dojrzewania owoców ilość pektyn oraz kwasów owocowych maleje, wzrasta i zawartość cukrów. Medyczne wartości gruszek znano już od bardzo dawna. Ich jedzenie zalecano m.in. przy dolegliwościach, jakim asystowała temperatura, w chorobach trawiennych oraz przy zatruciach. Gruszka to niezwykle dobry owoc oraz wbrew panującej opinii – nie jest ciężkostrawna. Mogą ją chociażby spożywać osoby z wrażliwym żołądkiem, a startą – można podawać niemowlętom. Kompot z gruszki powinny pić osoby ze stanami zapalnymi układu pokarmowego. Gruszka ma bowiem wartości przeciwgorączkowe. Miękkie, dojrzałe gruszki pobudzają trawienie oraz zapobiegają zaparciom. Jedzone w znaczniejszych dawkach gruszki potrafią nawet wywodować biegunkę. Pewne odmiany gruszek są ciężkie oraz mało soczyste, bo mają wiele garbników. Te typy poleca się tylko w leczeniu biegunek. Gruszka jako element odpowiedniej kuracji może także pomóc przy zapaleniu dróg moczowych, kamicy nerkowej oraz przy stanach zapalnych gruczołu krokowego. Wyciąg z gruszek łagodnie zmniejsza ciśnienie oraz uszczelnia naczynia włosowate. Jednak napar ze świeżych gruszek wykorzystywany w postaci okładów przyspiesza leczenie się ran oraz owrzodzeń. W medycynie ludowej napar z gruszek wykorzystuje się przy przeziębieniach, bólach głowy, migrenie, uporczywym kaszlu oraz temperaturze.