Już stulecia temu o wyjątkowo pozytywnym wpływie rozmaitych glonów na ludzki organizm mówiono na Dalekim Wschodzie. To tam odkryto ich dobroczynny wpływ, jaki jest nieoceniony i po dziś dzień uznawany.
Warto wspomnieć, iż niestety podczas gdy na terenie Azji przykładowo preparaty czy glony w czystej, naturalnej postaci były spożywane regularne, na kontynencie europejskim zaczęto je stosować z bardzo dużym opóźnieniem.
Na chwilę obecną natomiast okazują się one również i u nas bardzo szeroko rozpowszechnione. Swą popularność zyskują z faktu, iż stanowią kopalnię wartości odżywczych – cennych składników w postaci minerałów oraz witamin. Więcej na ten temat w poniższych fragmentach.
Pojęcie glonów odnosi się także do terminu algi. Jest to dokładnie to samo i można oba te określenia traktować jako swego rodzaju synonimy. Należy mieć na względzie fakt, iż algi są na ziemi najbardziej rozpowszechnioną formą roślin. Z danych statystycznych zebranych przez naukowców wynika jednoznacznie, iż glonów jest na ten moment ponad siedemdziesiąt tysięcy.
Mają one szereg wartościowych właściwości, a przez to Japończycy prawdopodobnie tak długo żyją, gdyż systematycznie uwzględniają je w swojej codziennej diecie. Musimy wiedzieć również, iż pojęcie algi czy glony to termin bardzo obszerny, na jaki składają się dwa typy roślin –glony morskie oraz glony słodkowodne. Te pierwsze odznaczają się dużą ilością jodu w nich zawartego, z kolei te drugie są istnym siedliskiem białka. Spośród rozmaitych typów alg, za najbardziej charakterystyczne uznaje się natomiast chlorellę oraz spirulinę. Te mają najwięcej właściwości.
Spirulina to pojęcie odnoszące się do formy algowej, która prawdopodobnie wykształciła się na ziemi nawet jakieś trzy i pół miliarda lat temu! Tak wskazują dane zebrane przez naukowców zgłębiających pierwsze formy życia na globie. Jest ona spiralna w swej postaci i dlatego też nazywana jest spirulina, bowiem to określenie wywodzi się etymologicznie z języka łacińskiego i odnosi do wyrazu spirala.
Zdaniem specjalistów, spożywanie regularnie spiruliny pozwala na to, aby poprawiać odporność naszego organizmu niemal czterdziestokrotnie w porównaniu z ehinaceą przykładowo czy też aż dwadzieścia razy bardziej w zestawieniu z aloesem. Wystarczy zaledwie jeden gram spiruliny i możemy liczyć na szereg cennych wartości odżywczych równoznacznych spożyciu kilograma warzyw, jak zatem widać warto wydać tych symbolicznych kilkadziesiąt złotych i cieszyć się dobrym zdrowiem i świetną kondycją.
Chlorella – jest młodsza od spiruliny, bo z danych wynika, iż prawdopodobnie powstała jakieś tysiąc lat później. Niemniej jednak równa się z wyżej scharakteryzowaną spiruliną także właściwościami.
Ma pełno witamin, mikroelementów, jest cennym źródłem białka. Pozwala oczyścić organizm z zalegających w nim toksyn. Tak więc widać, iż nie ma najmniejszych wątpliwości, co do tego, że faktycznie zaleca się regularne spożywanie albo naturalnych glonów, albo w postaci rozmaitych dostępnych dziś na rynku preparatów, które na nasz organizm działają wręcz kompleksową, poprawiając jego kondycję fizyczną, psychiczną, ułatwiają proces trawienia i gojenie się ran. Działają rozluźniająco na mięśnie jelit, są znakomitymi suplementami diety.