Cake pops – co to jest i jak je zrobić?

Nie lubisz, albo nie potrafisz piec tradycyjnych ciast, ale Twoi domownicy to istne łasuchy? A może w najbliższym czasie spodziewasz się gości i chcesz przyjąć ich z nietuzinkowym, smakowitym deserem własnej roboty? Zapraszamy do lektury naszego wirtualnego poradnika poświęconego tematyce cake pops. Ten oryginalny przysmak z pewnością przypadnie do gustu zarówno Tobie, jak i Twoim bliskim. To niesamowicie ciekawa alternatywa wobec klasycznych muffinek.

Pofatyguj się osobiście

Cake pop możemy przygotować samodzielnie. Są to nic innego jak efektownie prezentujące się ciasteczka, jakie umieszczane są następnie na patyczkach i z nich jedzone. To coś, co wizualnie przywołuje na myśl lizaki. W smaku jest za to dużo bardziej ciekawsze, a na pewno bogatsze i lepiej dopieszczające kubki smakowe. Kolejna kwestia to opcja niebanalnego dekorowania cake popsów, jakie mogą być zdobione w dowolnie przez Ciebie wymyślony sposób. Bazuj tu na swojej fantazji, puść jej wodze i twórz cake popsy kreatywnie.

Co potrzeba?

Najpierw przygotuj wszystkie niezbędne do zrobienia tego przysmaku ingredienty. Będą to cztery jajka, 30 ml wody, opakowanie biszkoptu stanowiącego bazę do ciasta, jakieś 50 gram masła – niech będzie ono miękkie, ale nie całkowicie rozpuszczone, 80 ram masła orzechowego, jedna tabliczka białej czekolady oraz dwadzieścia patyczków – są na rynku dostępne specjalne patyczki do cake popsów.

Jak to zrobić?

Zaczynamy od robienia ciasta. Przygotowuje się je naprawdę łatwo. Wykorzystujemy piecyk, rozgrzewając go do 180 stopni Celsjusza, nie włączając przy tym termoobiegu. Później przyrządzamy miksturę – łączymy zawartość biszkoptu z jajkami, wodą i poddajemy mieszaninę miksowaniu jednostajnie przez jakieś pięć minut, najlepiej na najwyższych obrotach.

Później możemy popsikać tłuszczem w spray tortownicę, optymalnie tę o średnicy dwudziestu czterech centymetrów. Posypujemy ją następnie mąką i masę przelewamy do naczynia, wstawiając do piekarnika. Kiedy się upiecze, wyciągamy i odczekujemy, aż wystygnie. W tym czasie możemy natomiast przygotowywać kolejne składniki, a mianowicie rozpuszczamy w kąpieli wodnej czekoladę oraz również ją studzimy.

Chłodny biskup kruszymy do miseczki, dodając do niego masło orzechowe oraz roztopione masło, a później wszystko dokładnie mieszamy i zaczynamy chłodzić składniki- zawijamy w folię tak przygotowane ciasto i umieszczamy w lodówce na jakieś 25 minut. Po wyjęciu możemy z niego robić kulki.

Najlepiej skorzystać z wygodnej gałkownicy do lodów, ale też możemy ukształtować je samodzielnie. Następnie zanurzamy w roztopionej czekoladzie patyczek i wkładamy w środek kulki, nabijając ją na niego. By dobrze się trzymał, niech dojdzie powiedzmy do połowy średnicy kulki. Następnie przygotowujemy tacę pokrytą folią aluminiową i na niej wykładamy nasze cake popsy.

Jak udekorować?

Na koniec największa frajda – zdobienie. Nasze cake popsy powinny być dekorowane tak, jak podpowie nam to nasza wyobraźnia. My proponujemy na przykład zatapiać kulki na patyczkach w białej czekoladzie. Na wierzch możemy posypać kolorowe posypki, czekoladowe kuleczki czy wiórki kokosowe. Dodatkowo zainwestuj w paczkę drobnych cukierków, pastylek czy lentylek. Dobrze sprawdzą się także nietuzinkowe kształtem posypki – na przykład serduszka, płatki śniegu, figury geometryczne, kwiatuszki.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here